de haan, het hennetje, de luidklokken en het uurwerk

De haan op de toren en het hennetje op het koordak

Een haan op de toren én een hennetje op het koordak komt niet zo veel voor in Nederland.
Het aantal kerken in Nederland met beide, een haan en een hen, zal onder wellicht onder de dertig blijven! Daar behoort Zelhem weer bij na meer dan vijfenzestig jaar!
Op 23 september 2010 is het hennetje onder grote belangstelling weer teruggeplaatst op de nok van het koordak, oproepend tot barmhartigheid en bescherming van armen, vluchtelingen enz.

De luidklokken van de Lambertikerk

In de toren van de Lambertikerk hangen twee nieuwe luidklokken. Die zijn na het herstel van oorlogsschade op 16 december 1950 in gebruik genomen in 1951.(in december waren ze nog niet gereed)
De grote klok weegt 1505 kg. En heeft als opschrift: Mijne tijden zijn in uw handen. Psalm XXXI 16.
De kleine klok weegt 784 kg. Het opschrift luidt: Ziet toe waakt en bidt, want gij weet niet, wanneer het de tijd is. Marcus XIII 33.
De klokken zijn gegoten bij de firma Gebroeders Van bergen in Midwolde.
Waarom nieuwe klokken? De toren was als zodanig niet ernstig beschadigd.

Het uurwerk

Het oude uurwerk in de toren moet al van oude datum zijn geweest. In de archiefstukken komt het voor de eerst in 1788 ter sprake. In 1806 krijgen wijzerplaten en wijzers een grondige opknapbeurt. Daarvoor moet wel een steiger van dennenbomenhout rondom de toren worden opgebouwd. In 1829 volgt een grote onderhoudsbeurt van het uurwerk zelf.

Download de volledige tekst:

application/pdf Lambertikerk Historie VIII (558.9 kB)

Ga terug