EXPO19

Herschepping

Zomerexpositie in de Lambertikerk in Zelhem

De werkgroep Kunst in de Kerk is blij dat het weer gelukt is 2 kunstenaars uit de regio te vinden met zeer verschillend werk, dat elkaar aanvult en versterkt.
De exposanten zijn Els Lemkes en Jan Opdam.
Beide kunstenaars werken met materiaal dat al een bestemming had, maar niet meer nodig was of gebruikt werd in die vorm. Door dit materiaal of deze voorwerpen te “herscheppen” ontstaan kunstwerken die ons verrassen in hun vorm en verwerking.
De oude materialen verrassen de kijker in een nieuwe vorm.
De beelden, die variëren in grootte, laten we graag aan u zien in de Lambertikerk.
Heel duurzaam zijn beide kunstenaars dus bezig, door materialen te recyclen en daarmee een nieuwe kans te geven. Dat sprak de werkgroep aan en we hopen u als bezoeker ook!

Jan Opdam

Jan Opdam maakt ruimtelijke objecten en reliëfs. Hij werkt met robuuste, natuurlijke materialen zoals hout, steen en ijzer of andere metalen.
Zijn favoriete thema’s zijn engelen, mandorla’s en labyrinten.
Het is spannend om te zien hoe het hem lukt om met stevige aardse middelen een spirituele stemming op te roepen. 
Zijn werken zijn meditatie objecten, die een innerlijke beweeglijkheid bij de kijker proberen te veroorzaken. De oude materialen die in een nieuwe vorm de kijker verrassen, en variëren in grootte
laten we graag aan u zien in de Lambertikerk.
Jan Opdam neemt regelmatig deel aan en organiseert kunstroutes op Gelderse landgoederen, waarbij zijn werken in de natuur te zien zijn.
Daarnaast exposeert hij deze zomer in beeldentuinen in Baak en De Heurne.
Meer info is te vinden op: www.janopdam.nl

Els Lemkes

Els Lemkes heeft de lerarenopleiding Tekenen en Textiel  gevolgd en als docente beeldende kunst heeft ze ook hierin les gegeven aan diverse onderwijs vormen.
Daarnaast heeft ze de opleiding Beeldende vorming gedaan aan de Rietveld Academie.

Ze maakt grafische reliëfs van oude rollen handgeweven boerenlinnen.  

Door de stof te stikken, plooien en spannen komt de uitstraling van het linnen op een vernieuwende manier tot zijn recht. Incidenteel wordt kleur toegevoegd.
Uit linnen dat jarenlang op de rol in een linnenkast of kabinet lag, komt door haar verwerking iets unieks voort, oorspronkelijk en verstillend.
Het werk van Els Lemkes is te zien op exposities in het hele land, en nu tijdens de zomerexpositie in de Lambertikerk. Meer info is te vinden op: www.elslemkes.nl

Ga terug