Niet zingen

Dringend advies: gedurende (verlengde) Lockdown niet zingen tijdens kerkdienst

Het moderamen van de generale synode adviseert gemeenten dringend niet te zingen tijdens de kerkdienst. Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari, de huidige einddatum van de lockdown.

De volgende overwegingen vormen de basis voor dit advies:

• De grote zorgen van de overheid over de opkomst van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus
  • De situatie in twee gemeenten waar zingen waarschijnlijk een bron van besmetting is geweest

Het moderamen adviseert gemeenten met klem in ieder geval de komende vier zondagen, dus t/m 7 februari 2021, tijdens de kerkdienst in het geheel niet te zingen. Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol, aldus het moderamen. Dat advies geldt ook voor het opnemen van liederen in een doordeweekse setting, met een klein aantal mensen. Dan zijn de risico’s namelijk net zo aanwezig.

Lees het volledige artikel op de website van de PKN