Orgelconcerten 2021 in de Lambertikerk

Het was een goede traditie om gedurende de zomermaanden een serie orgelconcerten te houden in de Lambertikerk. Helaas is door Corona deze serie in 2020 niet doorgegaan.
Nu in 2021 hopen we vooralsnog wel een serie zomer orgelconcerten te kunnen organiseren. 6 enthousiaste organisten hebben hun bijdrage al toegezegd.

In de maanden juli en augustus kunt u weer genieten van 6 concerten waarin het prachtige Van Leeuwenorgel centraal staat.

De concerten vinden steeds plaats op een vrijdag, van 15.00 uur tot 15.45 uur.

De toegang is gratis. Na afloop kan een vrije gift worden gedaan waarvan de professionele musici worden betaald. Wat over is komt ten goede aan de orgels in de Lambertikerk.

U bent van harte welkom!

Concerten vinden plaats op onderstaande data:

16 juli Elske te Lindert
23 juli Piet Cnossen
30 juli Gonny van der Maten
6 augustus IJsbrand ter Haar
13 augustus Wim Ruessink
20 augustus Dennis Vallenduuk

16 juli 2021 - Elske te Lindert

Elske te Lindert (1980, sopraan en organist) studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch en zang bij Maarten Koningsberger.
Ze laat zich nog altijd coachen door Cor Ardesch. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen in binnen- en buitenland. Ze maakte verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging, voor hun website allofbach.com.
Als zangeres heeft ze een brede concertpraktijk. Ze volgde masterclasses bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en heeft momenteel les van Johannette Zomer. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuidnederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame.
Als sopraan werkt ze regelmatig voor Consensus Vocalis en voor de Nederlandse Reisopera. Ook maakt ze theater.
Elske is cantor-organist in de Catharinakerk te Doetinchem en cantor in Dinxperlo. Ze is dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble en van Vrouwenkoor Musica. Sinds 2003 is ze eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven.
In 2018 is Elske benoemd tot stadsorganist van Doetinchem.
In 2019 begint ze met een tweejarige master koordirectie bij Ludo Claesen aan Conservatorium Maastricht.

23 juli 2021 - Piet Cnossen

Piet Cnossen (1946) voltooide in 1974 zijn studie aan het Conservatorium van Arnhem bij Bert Matter met het diploma Uitvoerend Musicus. Daarna studeerde hij Liturgiek en Kerkmuziek bij dr. Hans van der Werff en Maarten Kooy in Utrecht.
Van 1971 tot 1986 was hij cantororganist in Velp en vanaf 1986 is hij organist van de dorpskerk te Rheden. In 1976 ontving hij de burgemeester de Bruinprijs, de culturele aanmoedigingsprijs van de gemeente Rheden. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland.
Zijn specialisaties zijn barok- muziek en avant-garde orgelmuziek uit de twintigste eeuw.

30 juli - Gonny van der Maten

Het werk van Gonny van der Maten bestrijkt vele terreinen. Zij is concertorganist, dirigent, cantor-organist, en docent. Daarnaast componeert zij en draagt zij teksten voor. Zij is bovendien zeer actief in het muziekleven als organisator van concerten. Zij was tot 1 mei 2021 voorzitter van de Andriessen/de Klerk Stichting in Haarlem.
Zij is geïnteresseerd in een breed repertoire, van Renaissance tot gloednieuwe muziek. Inmiddels heeft zij een groot aantal premières van nieuwe composities uitgevoerd, waaronder De goddelijke routine van Louis Andriessen in 2017.
Zij werd geboren in Amsterdam, waar zij ook haar orgel- en kerkmuziekopleiding aan het Sweelinck Conservatorium volgde, met als orgel-hoofdvakdocent Albert de Klerk (Uitvoerend Musicus Cum laude).
Naast een uitgebreide concert- en een kleine lespraktijk is zij dirigent van het Tiels Madrigaal Koor, repetitor van Concert Koor Haarlem en cantor-organist van de Oude Kerk in Soest, een uitgebreide muzikale functie, waarin zij verantwoordelijk is voor de muziek in de Oude Kerk in brede zin. Zij treedt hiermee in het voetspoor van illustere voorgangers als Maarten Kooy, Jan Jansen, Cor de Jong en Klaas Vellinga.

06 augustus 2021 - IJsbrand ter Haar

IJsbrand ter Haar (1982) studeerde orgel aan het conservatorium te Arnhem bij Theo Jellema. Hij was daar de laatste orgelstudent, daarna sloot de orgelafdeling waar tientallen grote organisten hun opleiding genoten. Hij zette zijn studie voort aan de Messiaen Academie en kreeg les bij verschillende docenten zoals Cor van Wageningen, Leo van Doeselaar en Theo Jellema. In 2006 studeerde hij af met onderscheiding. In Zwolle studeerde bij klavecimbel bij Chris Farr. In 2014 was hij finalist van de Grand Prix d’Echo in Freiberg (D). IJsbrand is cantor-organist van de Grote Kerk te Elst.

13 augustus 2021 - Wim Ruessink

Wim Ruessink studeerde van 1984-1990 aan het toenmalige Twents Conservatorium de hoofdvakken orgel (docerend en uitvoerend musicus) en kerkmuziek. Van 2008-2012 volgde hij aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht) de opleiding tot beiaardier.
Hij was van 1997 tot 2006 als beleidsmedewerker protestantse kerkmuziek werkzaam bij de stichting Unisono te Utrecht.
Als cantor-organist is hij verbonden aan de Protestantse Gemeente te Winterswijk (Jacobskerk en Zonnebrinkkerk). Hij is beiaardier van de Jacobstoren te Winterswijk en de Oude Calixtustoren te Groenlo. Als artistiek leider is hij verbonden aan het door hem opgerichte Achterhoekse projectkoor OAZE en als dirigent leidt hij het Eibergs Mannenkoor en het Varssevelds Mannenkoor. Wim Ruessink maakte deel uit van de redactie van het nieuwe Liedboek ~zingen en bidden in huis en kerk dat in 2013 verscheen.
In 1988 won hij de publieksprijs en een juryprijs in de Compositieprijsvraag Kerkmuziek. Sindsdien bleef hij groot- en kleinschalig componeren, voornamelijk kerkmuziek, maar ook werken voor orgel en andere instrumenten of ensembles. In 2005 componeerde hij in het kader van 60 jaar bevrijding het grootschalige werk PAX voor fanfare-orkest, groot koor en solist.
In 1988 was hij één van de prijswinnaars van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. In 1990 en 1994 was hij deelnemer van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours te Haarlem. Ruessink was winnaar van de culturele prijs van de gemeente Winterswijk 2005 vanwege zijn verdiensten voor de muziek in het algemeen en de kerkmuziek in het bijzonder.
In 2012 won hij het beiaard-improvisatieconcours georganiseerd door de Nederlandse Klokkenspelvereniging (NKV) en de gemeente Goedereede.

20 augustus 2021 - Dennis Vallenduuk

Op 9-jarige leeftijd begon hij met pianolessen bij Godfried Nijs, bij wie hij op 15-jarige leeftijd ook orgellessen nam. In 1992 kreeg hij zijn eerste benoeming als organist in de Bonifatius- en Ludgerparochie te Lichtenvoorde. Hij studeerde orgel aan het conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede bij Gijs van Schoonhoven, en behaalde bij hem zowel het Eerste als het Tweede Fase-diploma orgel (voorheen resp. DM en UM). Tevens studeerde hij kerkmuziek bij o.a. Jeroen de Wit en kreeg hij koordirectielessen van Kees Stolwijk.
In 2007 won hij het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam, in 2008 nam hij deel aan het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem. Sinds 2014 is hij als organist verbonden aan de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal. Hij is tevens begeleider van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en dirigent van het kamerkoor Avoce (Winterswijk) en vrouwenprojectkoor Vocamuze (Oost-Gelre). Momenteel maakt hij deel uit van de redactie van het blad ‘Laetare’ (voorheen ‘Eredienstvaardig’), een interkerkelijk tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. Tevens is hij voorzitter van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging, afdeling Utrecht.