Orgels in de Lambertikerk te Zelhem

De Lambertikerk beschikt over een tweetal orgels: een Streichert-positief (afgebouwd door Verschueren) en een groot orgel van Willem van Leeuwen, gebouwd in 1951. Wilbert Berendsen, tot september 2012 cantor-organist van de Lambertikerkgemeente, heeft een aantal feiten over deze orgels verzameld.

Orgelconcerten
in de zomermaanden juli en augustus kunt u elke vrijdag van 15.00 uur tot 15.45 uur genieten van een concert waarin het prachige Van Leeuwen-orgel centraal staat. De toegang is gratis. Zie de pagina met informatie over de orgelconcerten.

Features

Van Leeuwen orgel

Het grote orgel van Willem van Leeuwen werd gebouwd onder adviseurschap van Cor Kee. Het front is ontworpen in samenspraak met meubelmaker D. Ooiman die balustrade en kassen maakte en W. Huistra, de architect die de wederopbouw van de Lambertikerk begeleidde.

Sreichert-positief

Dit orgel is aangekocht in 2007 nadat het een lange periode in bruikleen is geweest. Het staat als koororgel tegen de zuidmuur in het koor. 

Het voormalige orgel

Het vorige orgel van de Lambertikerk werd verwoest op 24 maart 1945 bij een geallieerd bombardement, dat zeer zware schade aanrichtte aan de kerk en andere gebouwen in het dorp Zelhem.